Zupa czosnkowa z serkiem topionym
Wypróbowałem dzisiaj przepis na szybką i bardzo smaczną zupę. Jej prostota i właśnie smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zupa, którą dzisiaj ugotowałem, będzie odtąd należała do moich ulubionych. Gorąco zachęcam do jej przygotowania.
SKŁADNIKI:
• 3 serki topione, tzw. trójkąciki
• 4 szklanki bulionu z 3 kostek
• 1 kubeczek śmietany
• 2 łyżki pszennej mąki
• 3 ząbki czosnku (kto lubi bardziej ostre - więcej)
• pęczek koperku
• sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek obieramy, siekamy i miażdżymy.
2. Koperek płuczemy i po osączeniu siekamy.
3. Bulion zagotowujemy. Następnie odlewamy go trochę do kubeczka. Do odlanego bulionu wkładamy topione serki i mieszamy całość do rozpuszczenia.
4. Bulion w garnku gotujemy przez chwilkę z czosnkiem i koperkiem.
5. Wlewamy do niego rozpuszczone w bulionie serki.
6. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszamy do zagotowania.
7. Zupę po ugotowaniu doprawiamy sola i pieprzem.Ja zjadłem tę zupę ze świeżą bułeczką z masłem. Zupka - palce lizać! ZAPEWNIAM!
Zupa ziemniaczana z kuchni staropolskiej
SKŁADNIKI• kawałek karkowki bez kości (35-40 dag)
• duża cebula
• 2 łyżki oleju
• marchew
• 6 ziemniaków średniej wielkości
• łyżka koncentratu pomidorowego
• łyżka smalcu
• kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• zielenina
• 2 kostki rosołowe
PRZYGOTOWANIE• Do 3 szklanek eody z dodatkiem przypraw i smalcu wrzucamy drobno posiekana marchew i pietruszkę i gotujemy przez 10 min, następnie dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki. Gotujemy do miekkości
• Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, smażymy razem przez 3 min, podlewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostki rosołowe, gotujemy na niewielkim ogniu, az mieso bedzie miekki.
• Łączymy z ugotowanymi ziemniakami, doprawiamy do smaku (ja doprawiłem wegetą), dodajemy koncentrat i przez chwile gotujemy, by smaki się połączyły.
• Zupę podajemy gorącą, posypaną zieleniną.PYCHA - szczególnie na drugi dzień!
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
• Liczba porcji - 6
• Czas przygotowania - ok. 60 min.