Ziemniaki smażone z kurkami

 

SKŁADNIKI:


•  8 średnich ziemniaków
•  350 g kurek
•  duża cebula
•  2 ząbki czosnku
•  2 łyżki posiekanej dymki
•  łyżka posiekanej natki
•  4 łyżki kwaśnej śmietany
•  3 łyżki oleju
•  łyżka masła
•  sól
•  pieprz
  

PRZYGOTOWANIE:


1.  Obrać ziemniaki i i pokroić na niewielkie kawałki lub grube plasterki. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem z czajnika, gotować przez 4-5 min, odcedzić..
    
2.  W tym czasie posiekać cebulę oraz czosnek, oczyścić kurki. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć cebulę, dodać ziemniaki, smażyć razem przez 2 min, wrzucić kurki, smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 7-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Posypać natką i dymką. Podawać z kwaśną śmietaną.
 
 
 ŹRÓDŁO: Olivia
 

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3318-moje-gotowanie-luksusowe-racuszki-drodowe
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3144-moje-gotowanie-racuszki-z-jabkami