Ziemniaki smażone z kurkami
SKŁADNIKI:
• 8 średnich ziemniaków
• 350 g kurek
• duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej dymki
• łyżka posiekanej natki
• 4 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 łyżki oleju
• łyżka masła
• sól
• pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrać ziemniaki i i pokroić na niewielkie kawałki lub grube plasterki. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem z czajnika, gotować przez 4-5 min, odcedzić..
2. W tym czasie posiekać cebulę oraz czosnek, oczyścić kurki. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć cebulę, dodać ziemniaki, smażyć razem przez 2 min, wrzucić kurki, smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 7-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Posypać natką i dymką. Podawać z kwaśną śmietaną.
ŹRÓDŁO: Olivia
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3318-moje-gotowanie-luksusowe-racuszki-drodowe
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3144-moje-gotowanie-racuszki-z-jabkami