Kotlety ziemniaczane

 

SKŁADNIKI:

- 60 dag gotowanych ziemniaków;
- 10 dag wędzongo boczku;
- 1 jajko;
- 2-3 łyżki tartej bułki;
- sól;
- pieprz;
- bułka tarta do panierowania;
- olej do smażenia;


PRZYGOTOWANIE:

- ziemniaki i boczek zemleć w maszynce do mięsa;
- wbić jajko;
- doprawić do smaku solą i pieprzem;
- zagęścić masę bułką tartą;
- wyrobić na jednolita masę;
- zwilżyć dlonie wodą, formować plaskie kotlety;
- panierować je w tartej bulce i smażyć na rozgrzanym oleju;
- podawać z surowką z kiszonej kapusty lub itp.

Potrawka z pieczarkami

 

SKŁADNIKI:


• 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
• 20 dag pieczarek,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 por,
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
• 10 dag żółtego sera,
• sól, pieprz,
• 2 fyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:


• Z pora zdjąć wierzchnią warstwę i pokroić go na plasterki,
• Pieczarki oczyścić i rozdrobnić.
• Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać, a następnie na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić je na nim.
• Po kilku chwilach dodać pieczarki i smażyć je, aż zmiękną.
• Dodać por i doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
• Całość dusić pod przykryciem 20 minut, w razie konieczności podlewać wodą.
• Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na wierzchu potrawy i dusić jeszcze kilka minut, by ziemniaki zagrzały się.
• Posypać je startym żółtym serem i oprószyć pieprzem.

Nóżki kurczaka zapiekane z ananasem


SKŁADNIKI:

• kilka nóżek kurczaka
• pieprz, pieprz
• 25 dag ananasów z puszki
• 1-2 cebule
• 3-4 łyżki miodu
• łyżeczka słodkiej papryki mielonej
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki octu winnego


PRZYGOTOWANIE:

• Nóżki kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
• Ananasowe krążki pokroić w kawałki, cebul poszatkować w talarki, przełożyć do miski.
• Dodać miód, pokrojoną cebulę, słodką paprykę, olej oraz ocet winny.
• Dokładnie wymieszać.
• Marynatą pokryć nóżki kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na trzy godziny.
• Nóżki wraz z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia.
• Piec ok. 45 min w 180°C do zrumienienia.

Podawać wg uznania - z ryżem, ziemniakami pieczonymi.

Ziemniaki zapiekane z jabłkami


SKŁADNIKI:

• 2 jabłka winne
• cukier, sól, pieprz
• (2 gałązki rozmarynu)
• 5 łyżek masła
• 80 dag smażonych ziemniaków
• 200 ml śmietany kremówki
• gałka muszkatołowa
• pół szklanki bułki tartej
• 10 dag tartego sera żółtego


PRZYGOTOWANIE:

• Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w talarki, oprószyć szczyptą cukru,
solą, pieprzem i (rozmarynem).
• Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać dachówkowe na przemian talarki jabłek oraz ziemniaków.
• Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalać ziemniaki i jabłka.
• Bułkę tartą wymieszać z tartym serem i posypać zapiekankę.
• Zapiekać 25 -30 minut w temperaturze 200°C, aż powstanie chrupka złota powłoka.

Podałe jako dodatek do pieczonego drobiu.