Zielona sałatka z bobu

SKŁADNIKI:

- 500 g młodego bobu
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek kolendry
- pęczek pietruszki)
- 1 cebula
- pół cytryny

sos
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta suszonego estragonu 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotować bób w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki.
2. Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Szczypiorek, koperek, kolendrę i pietruszkę drobno posiekać.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wmasować sok w cebulę. 
4. W dużej misce wymieszać bób z rzodkiewkami, cebulą i zieleniną.
5. W małej miseczce rozetrzeć zmiażdżony ząbek czosnku z solą. Dodać musztardę, estragon, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dodać powstały sos do sałatki. Wymieszaći odstawić do lodówki, żeby się przegryzła.

 

ŹRÓDŁO: Kuchnia Joanny Brodzik

  • /moje-gotowanie/501-saatki/3346-saatka-sledziowa-w-jabkacj
  • /moje-gotowanie/501-saatki/1782-saatka-ledziowa