Zielona sałatka z bobu
SKŁADNIKI:
- 500 g młodego bobu
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek kolendry
- pęczek pietruszki)
- 1 cebula
- pół cytrynysos
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta suszonego estragonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotować bób w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki.
2. Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Szczypiorek, koperek, kolendrę i pietruszkę drobno posiekać.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wmasować sok w cebulę.
4. W dużej misce wymieszać bób z rzodkiewkami, cebulą i zieleniną.
5. W małej miseczce rozetrzeć zmiażdżony ząbek czosnku z solą. Dodać musztardę, estragon, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dodać powstały sos do sałatki. Wymieszaći odstawić do lodówki, żeby się przegryzła.
ŹRÓDŁO: Kuchnia Joanny Brodzik
- /moje-gotowanie/501-saatki/3346-saatka-sledziowa-w-jabkacj
- /moje-gotowanie/501-saatki/1782-saatka-ledziowa