Zupa ziemniaczana z kuchni staropolskiej


SKŁADNIKI

• kawałek karkowki bez kości (35-40 dag)
• duża cebula
• 2 łyżki oleju
• marchew
• 6 ziemniaków średniej wielkości
• łyżka koncentratu pomidorowego
• łyżka smalcu
• kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• zielenina
• 2 kostki rosołowe


PRZYGOTOWANIE

• Do 3 szklanek eody z dodatkiem przypraw i smalcu wrzucamy drobno posiekana marchew i pietruszkę i gotujemy przez 10 min, następnie dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki. Gotujemy do miekkości
• Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, smażymy razem przez 3 min, podlewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostki rosołowe, gotujemy na niewielkim ogniu, az mieso bedzie miekki.
• Łączymy z ugotowanymi ziemniakami, doprawiamy do smaku (ja doprawiłem wegetą), dodajemy koncentrat i przez chwile gotujemy, by smaki się połączyły.
• Zupę podajemy gorącą, posypaną zieleniną.

PYCHA - szczególnie na drugi dzień!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

• Liczba porcji - 6
• Czas przygotowania - ok. 60 min.

  • /moje-gotowanie/500-zupy/3001-moje-gotowanie-zupa-czosnkowa-z-serkiem-topionym
  • /moje-gotowanie/500-zupy/1677-zupa-krem-z-brokuow