Karkówka na słodko
SKŁADNIKI
• kawałek karkówki (zależnie od liczby osób)
• delikata do mięs
• 25 dag rodzynek
• 1,5 szkl. soku jabłkowego
• tłuszcz do smarowania
PRZYGOTOWANIE
1. Karkówkę kroimy w 2-cm grubości plastry, z każdej strony obsypujemy obficie delikatą.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością tłuszczu. Układamy plastry mięsa, obsypujemy rodzynkami, kładziemy kolejną warstwę karkówki i znów posypujemy rodzynkami. Powtarzamy układanie warstw mięsa i rodzynek, do wyczerpania składników.
3. Zalewamy mięso sokiem jabłkowym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, podlewając sokiem. Pod koniec pieczenia odkrywamy i lekko zapiekamy.
Rodzynek musi być dużo, bo to one nadają karkówce niepowtarzalny smak. Najlepiej użyć soku jabłkowego ze sklepu, bo domowy jest za słodki.
Wypróbowałem na podstawie przepisu Anny Moroz z Suwałk.
Fantastyczny smak!!! Podałem z ziemniakami i posypałem zieloną pietruszką.
PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 13 (listopad 2008)
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1682-wieprzowina-z-cebulkami
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1680-ruchanki-na-modziach-czyli-racuchy-po-kociewsku