Karkówka na słodko

SKŁADNIKI

• kawałek karkówki (zależnie od liczby osób)
• delikata do mięs
• 25 dag rodzynek
• 1,5 szkl. soku jabłkowego
• tłuszcz do smarowania

PRZYGOTOWANIE

1. Karkówkę kroimy w 2-cm grubości plastry, z każdej strony obsypujemy obficie delikatą.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością tłuszczu. Układamy plastry mięsa, obsypujemy rodzynkami, kładziemy kolejną warstwę karkówki i znów posypujemy rodzynkami. Powtarzamy układanie warstw mięsa i rodzynek, do wyczerpania składników.
3. Zalewamy mięso sokiem jabłkowym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, podlewając sokiem. Pod koniec pieczenia odkrywamy i lekko zapiekamy.

Rodzynek musi być dużo, bo to one nadają karkówce niepowtarzalny smak. Najlepiej użyć soku jabłkowego ze sklepu, bo domowy jest za słodki.

 

Wypróbowałem na podstawie przepisu Anny Moroz z Suwałk.

Fantastyczny smak!!! Podałem z ziemniakami i posypałem zieloną pietruszką.

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 13 (listopad 2008)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1682-wieprzowina-z-cebulkami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1680-ruchanki-na-modziach-czyli-racuchy-po-kociewsku