Biszkopt Królowej Wiktorii

 

SKŁADNIKI na ciasto:

- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 4 średni lub 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 2 łyżki mleka (gdyby ciasto było za gęste)

 

PRZYGOTOWANIE:


- Rozgrzałem piekarnik do temperatury 190°C i wyłóżyłem formę papierem do pieczenia.
- Połączyłem masło z cukrem za pomocą miksera. Mieszałem do momentu uzyskania puszystej masy.
- Dodawałem po jednym jajku, ubijając je starannie na gładką masę.
- Przesiałem mąkę i proszek do pieczenia i połączyłem z pozostałymi składnikami.
- Przelałem ciasto do formy (24 cm) i wyrównałem wierzch szpatułą.
- Włożyłem formę do piekarnika i sprawdziłem po 20-25 minutach, czy ciasto jest gotowe - wbity w nie drewniany patyk do szaszłyków po wyjęciu powinien być suchy.
- Wyjąłem biszkopt z formy i pozostawiłem do ostygnięcia do następnego dnia.

- Biszkopt przeciąłem na 2 części, sponczowalem mocną herbatą z rumem. Dolną warstwę posmarowalem niezbyt grubo dżemem malinowym, na który wylożyłem krem wg "swojego" pomyslu:
- torebka kremu tiramisu przygotowanego wg przepisu podanego przez producenta
- 2 deserki waniliowe
- tężejąca galaretka o smaku malinowym przygotowana z 1 szklanką gorącej wody
Krem wyłożyłem na drugą warstwe biszkoptu i udekorowalem malinami

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3920-ciasta-i-desery-babka-jogurtowa
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3902-ciasta-i-desery-placek-biszkoptowy-z-kisielem-brzoskwiniowym