Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:

• 2 szklanki mąki
• 2 szklanki drobno utartej marchewki (ok. 4 sztuk)
• 1 szklanka oleju
• 4 jajka
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• po 2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru     i waniliowego
• 2 łyżeczki cynamonu
• po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i pokrojonej na kawałeczki gorzkiej czekolady
• szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

• Jajka starannie utrzeć (najlepiej mikserem) z cukrem.
• Nadal ucierając, porcjami kolejno dosypywać   mąkę   wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym.
• Na końcu, mieszając, powoli wlać olej.
• Następnie, nadal mieszając ciasto drewnianą łyżką, dorzucić startą marchewkę, czekoladę i wszystkie bakalie.
• Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą dużej blachy.
• Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. 
• Po  upieczeniu  można ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

 

Katarzyna Toczek z Rzeszowa
www.poradnikdomowy.pl

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3369-choco-chanel-czyli-pyszne-ciasto-czekoladowe
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3269-moje-gotowanie-proba-generalna-tradycyjny-keks