Puszysty sernik


SKŁADNIKI:


CIASTO KRUCHE:
  
•  1 i 1/2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
•  10 dag masła
•  1 łyżka smalcu
•  2 łyżeczki proszku do pieczenia
•  3-4 żółtka
•  cukier waniliowy, szczypta soli
  

MASA SEROWA:
  
•  1 kg sera mielonego
•  5 jajek
•  1 szklanka cukru
•  1 szklanki oliwy
•  2 szklanki mleka
•  2 budynie śmietankowe
•  1 esencja waniliowa
•  10 dag. wiórek kokosowych
  


PRZYGOTOWANIE


1.  Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.
    
2.  W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.
    
3.  Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm).

 

Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C.
    
4.  W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z 1 szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury.

Palce lizać!

Przygotowałem na podstawie: onet.pl KOBIETA

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3138-moje-gotowanie-babka-makowa
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3090-moje-gotowanie-jabecznik-woski