Puszysty sernik
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
• 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
• 10 dag masła
• 1 łyżka smalcu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3-4 żółtka
• cukier waniliowy, szczypta soli
MASA SEROWA:
• 1 kg sera mielonego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanki oliwy
• 2 szklanki mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 1 esencja waniliowa
• 10 dag. wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.
2. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.
3. Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm).
Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C.
4. W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z 1 szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury.Palce lizać!
Przygotowałem na podstawie: onet.pl KOBIETA
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3138-moje-gotowanie-babka-makowa
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3090-moje-gotowanie-jabecznik-woski