Ananas złagodzi pikantny smak
Gdy zdarzy ci się sypnąć do potrawy zbyt dużo ostrej papryki i danie jest bardzo pikantne, aby złagodzić jego smak, wlej taką ilosć soku z ananasa, aż smak potrawy wyda ci się odpowiedni.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis
Udana zapiekanka
Przygotowujac zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. z cukinii czy pomidorów, na dno naczynia do zapiekania należy włożyć kromki pieczywa tostowego, które wchłoną nadmiar wilgoci.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis
Chrupkie ciasto
Do ciasta, do którego nie dodajemy drożdży, warto wlać odrobinę octu, a będzie bardziej chrupkie.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis
Miękkie pomidory
Przejrzałe pomidory kroi się dość trudno. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie zmiksować i porcjami zamrozić. Dzięki temu mamy na zimę wspaniały zdrowy półprodukt do sosów, zup i innych dań z pomidorami.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis
Galaretka szybciej stygnie
Zastyganie galaretki na cieście z owocami można przyspieszyć. Wystarczy 10 minut. Rozpuszczamy galaretkę w ok. 150 ml gorącej wody. Wlewamy podobna ilość przegotowanej zimnej wody, wrzucamy 10-15 kostek lodu i mieszamy, aż galaretka zacznie gęstnieć. Nierozpusczone kawałki lodu wyjmujemy. Galaretką polewamy ciasto i na chwilę wstawiamy na najchłodniejszą półkę w lodówce.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis
Cytryna zawsze pod ręką
Owoce z kompotu nie rozpadną się, gdy w trakcie gotowania dodamy do kompotu skórkę z cytryny, warto też natrzeć ręce przed obieraniem młodych ziemniaków. Dzięki temu unikniemy potem kłopotliwego szorowania rąk.
Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis