Ananas złagodzi pikantny smak

 

      Gdy zdarzy ci się sypnąć do potrawy zbyt dużo ostrej papryki i danie jest bardzo pikantne, aby złagodzić jego smak, wlej taką ilosć soku z ananasa, aż smak potrawy wyda ci się odpowiedni.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis

 

Udana zapiekanka

 

      Przygotowujac zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. z cukinii czy pomidorów, na dno naczynia do zapiekania należy włożyć kromki pieczywa tostowego, które wchłoną nadmiar wilgoci.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis

Chrupkie ciasto

 

      Do ciasta, do którego nie dodajemy drożdży, warto wlać odrobinę octu, a będzie bardziej chrupkie.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis

Miękkie pomidory

 

      Przejrzałe pomidory kroi się dość trudno. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie zmiksować i porcjami zamrozić. Dzięki temu mamy na zimę wspaniały zdrowy półprodukt do sosów, zup i innych dań z pomidorami.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis

Galaretka szybciej stygnie

 

      Zastyganie galaretki na cieście z  owocami można przyspieszyć. Wystarczy 10 minut. Rozpuszczamy galaretkę w ok. 150 ml gorącej wody. Wlewamy podobna ilość przegotowanej zimnej wody, wrzucamy 10-15 kostek lodu i mieszamy, aż galaretka zacznie gęstnieć. Nierozpusczone kawałki lodu wyjmujemy. Galaretką polewamy ciasto i na chwilę wstawiamy na najchłodniejszą półkę w lodówce.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis

 

Cytryna zawsze pod ręką

 

     Owoce z kompotu nie rozpadną się, gdy w trakcie gotowania dodamy do kompotu skórkę z cytryny, warto też natrzeć ręce przed obieraniem młodych ziemniaków. Dzięki temu unikniemy potem kłopotliwego szorowania rąk.


Porada pochodzi z miesięcznika DOBRE RADY Przyślij przepis