Puree marchewkowe z jajkiem sadzonym i maślanką

SKŁADNIKI

- 3 duże ziemniaki ugototowane w mundurkach
- 2 marchewki
- posiekany koperek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Na puree położyłem jajka sadzone. Popijałem maślanką.

Kotlety mielone z wątróbki

 

SKŁADNIKI

• 60 dag surowej wątróbki drobiowej
• 1 udko kurczaka
• 1 szkl. mleka lub maślanki
• 1 jako
•  marchewka
• 1/2 małego selera
• 1 mała pietruszka
• 1/4 pora
• 1/2 średniej cebuli
• ząbek czosnku
• 3 łyżki majeranku
• 6 łyżek  mąki
• bułka tarta
• olej do smażenia
• sól, pieprz

Czytaj dalej

Wieprzowina (karkówka) duszona z pieczarkami

SKŁADNIKI


• karkówka 1,20 kg
• pieczarki 25 dag
• cebula 2 szt
• czosnek 2 ząbki
• delikat czerwony 1 szt
• mąka 3/4 szkl
• przyprawa do zup i sosów (maga) 2,5 łyżki
• cukier 5 łyżek
• ocet 5 łyżek
• koncentrat pomidorowy 4 łyżki
• woda 7-8 łyżek


PRZYGOTOWANIE


• Karkówkę pokroić na plastry grubości ok.1 cm. Posypać Delikatem i odstawić na 3-4 godziny. Następnie plastry obtoczyć w mące i smażyć z obu stron.
• Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w grubszą kostkę lub w półkrążki, czosnek drobno posiekać.
• Usmażoną karkówkę układać w naczyniu żaroodpornym, na nią wyłożyć pieczarki, czosnek i cebulę, polać zalewą. Piec 1 godz. i 15min.

ZALEWA: przyprawę do zup i sosów (w płynie), cukier (można dać go mniej, wg uznania), ocet (może być winny lub jabłkowy, albo zwykły), koncentrat pomidorowy i wodę wymieszać.

Pyszne danie obiadowe. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami jak i z ryżem.

Zapiekany kalafior z brokułami

SKŁADNIKI:

• 50 dag brokuła
• 50 dag kalafiora
• 1,5 łyżki mąki
• 1,5 szklanki mleka
• 2 łyżki masła
• 1-2 żółtka
• łyżek startego żółtego sera
• cukier
• sól, pieprz


PRzYGOTOWANIE:

1. Gotujemy kalafior i brokuły al dente  w lekko  osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy i dzielimy na różyczki. Układamy w żaroodpornym płytkim naczyniu.
2. Na patelni na niedużym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy mąkę. Mieszając, cienką strużką wlewamy mleko i zagotowujemy, nie przerywając mieszania.
3. Patelnię odstawiamy. Sos zaciągamy żółtkami, mieszamy z połową sera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w temp. 150 stopni C. Podajemy z grzankami, kotletem mielonym lub pieczonym mięsem.

PYCHA!!!!!!

Wg przepisu pani Wiesławy Dobrychłop z Goliny

PRZYŚLIJ PRZEPIS, wrzesień 2009 (nr 23)