Zapiekanka z piersiami kurczaka

SKLADNIKI:


• 5 średnich ziemniaków
• 2 niewielkie piersi i kurczaka
• 15 dag żółtego sera
• 4 łyżki groszku konserwowego
• cebula
• 1/2 papryki
• pomidor  
• olej
• ocet winny
• oregano
• przyprawa do kurczaka
• sól

 

PRZYGOTOWANIE:  
  
  
• Ziemniaki obrać, ugotować na pómiękko w osolonej wodzie.
• Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, skropić delikatnie octem, przyprawić przyprawą do kurczaka i solą.
• Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, lekko podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną, w cienkie piórka cebulę, jeszcze chwilę smażyć.
• Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i paprykę oraz pomidor pokrojony w krążki.
• Całość przyprawić oregano i solą, podsmażyć.
• Na koniec dodać ser pokrojony w cienkie paski. Przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu, aby ser się rozpuścił.
• Przed podaniem posypać zpiekankę groszkiem.

***

***

Chrupiące mięsne paluszki

SKŁADNIKI:

- 60 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku   
- jajko .
- 2 łyżki tartej bułki
- oregano
- sól
- pieprz
- olej
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- 2 łyżki masła
- 3 dymki ze szczypiorem
- główka zielonej sałaty


PRZYGOTOWANIE:

- Mięso wymieszać z obranym i posiekanym czosnkiem, jajkiem, tartą bułką, przyprawić oregano, solą i pieprzem.
- Dobrze wyrobić, uformować niewielkie, dość grube paluszki.
- Usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na chrupiąco.
- Papryki oczyścić, pokroić na paski.
- Na maśle zeszklić grubo posiekane dymki ze szczypiorem, dodać paprykę i dusić około 10 minut. Przyprawić.
- Podsmażoną paprykę wyłożyć na liście opłukanej i osuszonej sałaty.
- Na wierzchu ułożyć usmażone mięsne paluszki.
- Podawać z kalafiorem z wody.

 ŹRÓDŁO: Przygotowałem wg przepisu zamieszczonego w czerwcowym (2010) numerze miesięcznika MOJE GOTOWANIE