Boczniakowe flaczki

SKŁADNIKI: (na 4 porcje)

500 g boczniaków
2 marchewki
1/2 pietruszki
2 cebule
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu z kostki 2 łyżki masła
3-4 ziarenka ziela angielskiego
słodka i ostra papryka w proszku
majeranek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 liscie laurowe

PRZYGOTOWANIE:


1 Boczniaki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paski. Warzywa obrać. Cebule pociąć w piórka. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2 Masło rozgrzać na patelni, a następnie dorzucić do niego warzywa i boczniaki. Składniki dobrze wymieszać, po czym smażyć ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu.

3 Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać bulionem przygotowanym z kostki drobiowej, grzybowej lub warzywnej. Następnie wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować ok. 15 min. Od czasu do czasu wymieszać.

4 Zupę połączyć z koncentratem pomidorowym. Składniki dobrze połączyć, po czym gotować jeszcze przez 10 min. Następnie zawartość garnka doprawić do smaku słodką oraz ostrą papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. By danie było bardziej sycące, można podawać je z białym pieczywem.

PYSZNE! WARTO SPRÓBOWAĆ!
Przygotowałem na podst. przepisu z czasopisma "Gotuj krok po kroku" nr 1/2013

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/4377-moje-gotowanie-zapiekanka-kalafiorowa
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3896-dania-gowne-wtrobka-duszona-w-sosie-musztardowo-zioowym