Garnek prowansalski (szybkie danie jednogarnkowe)

SKŁADNIKI:


- 80 dag udek kurczaka (bez kości)
- 50 dag ziemniaków
- 1 łyżka soku zcytryny
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1szklanka bulionu drobiowego
- pól szklanki białego wytrawnego wina/
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 marchewki
- 3-4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól pieprz


PRZYGOTOWANIE:


1 - Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać. 2 - W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu. Wlać wino.
3 - Gotować do chwili, aż mniej więcej polowa płynu odparuje.
4 - W tym czasie warzywa i ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.
5 - Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki - w grubą kostkę, a łodygi selera naciowego - w cienkie plasterki.
6 - Dodać warzywa do mięsa.
7 - Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
8 - Gotowe danie posypać jeszcze w garnku posiekaną natką pietruszki.

Przygotowalem na podstawie "Obiad w pół godziny" (Poradnik Domowy)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3893-moje-gotowanie-kartoflanka-wyborowa-z-kiebas
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3879-moje-gotowanie-kotlety-ziemniaczane