Ziemniaki zapiekane z jabłkami


SKŁADNIKI:

• 2 jabłka winne
• cukier, sól, pieprz
• (2 gałązki rozmarynu)
• 5 łyżek masła
• 80 dag smażonych ziemniaków
• 200 ml śmietany kremówki
• gałka muszkatołowa
• pół szklanki bułki tartej
• 10 dag tartego sera żółtego


PRZYGOTOWANIE:

• Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w talarki, oprószyć szczyptą cukru,
solą, pieprzem i (rozmarynem).
• Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać dachówkowe na przemian talarki jabłek oraz ziemniaków.
• Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalać ziemniaki i jabłka.
• Bułkę tartą wymieszać z tartym serem i posypać zapiekankę.
• Zapiekać 25 -30 minut w temperaturze 200°C, aż powstanie chrupka złota powłoka.

Podałe jako dodatek do pieczonego drobiu.

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3349-noki-kurczaka-zapiekane-z-soczewic
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3318-moje-gotowanie-luksusowe-racuszki-drodowe