Żeberka zapiekane z fasolą

 

SKŁADNIKI:


• 80 dag żeberek wieprzowych
•  puszka białej fasoli   
• szklanka soku pomidorowego   
• 2 cebule

Dodatki:
• 2-3 łyżki oleju,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 3-4 łyżki pikantnego keczupu,
• majeranek,
• zioła prowansalskie,
• mielona papryka,
• cukier, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:


• Opłukane w bieżącej wodzie żeberka osuszyć, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem.
• Pokroić na porcje, posmarować keczupem i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
• Na patelni rozgrzać olej.
• Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania. • Fasolę osaczyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu rozłożonych żeberek.
• Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem pomidorowym.
• Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem i polać nim żeberka z fasolą.
• Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
• Na koniec żeberka odkryć i piec jeszcze 10-15 minut, aż odparuje większość płynu i sos stanie się gęsty.
• Podawać z razowym pieczywem lub ziemniakami z wody. Jako dodatek podałem kapustę duszoną.
 

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3144-moje-gotowanie-racuszki-z-jabkami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3127-moje-gotowanie-zapiekanka-z-piersiami-kurczaka