Zapiekanka z piersiami kurczaka

SKLADNIKI:


• 5 średnich ziemniaków
• 2 niewielkie piersi i kurczaka
• 15 dag żółtego sera
• 4 łyżki groszku konserwowego
• cebula
• 1/2 papryki
• pomidor  
• olej
• ocet winny
• oregano
• przyprawa do kurczaka
• sól

 

PRZYGOTOWANIE:  
  
  
• Ziemniaki obrać, ugotować na pómiękko w osolonej wodzie.
• Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, skropić delikatnie octem, przyprawić przyprawą do kurczaka i solą.
• Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, lekko podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną, w cienkie piórka cebulę, jeszcze chwilę smażyć.
• Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i paprykę oraz pomidor pokrojony w krążki.
• Całość przyprawić oregano i solą, podsmażyć.
• Na koniec dodać ser pokrojony w cienkie paski. Przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu, aby ser się rozpuścił.
• Przed podaniem posypać zpiekankę groszkiem.

***

***

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3141-moje-gotowanie-eberka-zapiekane-z-fasol
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3120-moje-gotowanie-mortadela-jak-schabowy