Gołąbki z ryżem i mięsem

SKŁADNIKI:

- 1 główka kapusty,
- 800 g mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 250 g ryżu,
- 1-2 jaja,
- 1 l bulionu z kostki),
- 1 duża cebula,
- 60 g tłuszczu: olej, smalec,
- sól, pieprz,
- ew. 30 g tłuszczu i 30 g mąki do zasmażki


PRZYGOTOWANIE:

- Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie" podczas duszenia lub wypiekania gołąbków. Ryż odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
- Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jaja i przyprawy.
- Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut.
- Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne, zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
- Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. - Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. - Zalewamy całość wywarem, tak żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty.
- Brytfankę z gołąbkami dusimy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Do wywaru możemy dodać zasmażkę.
- Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym, ziemniaczanym. Smaczne są także po odsmażeniu na patelni (na maśle lub smalcu) i polaniu ich świeżo topionym tłuszczem czy posypaniu skwarkami.


 

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3044-moje-gotowanie-kuleczki-misne-z-sosem-ryem-i-mod-kapust
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3035-moje-gotowanie-udka-z-modymi-ziemniakami