Naleśniki z sosem truskawkowym

 
Ciasto: 2,5 szklanki mąki
• 2,75 szklanki mleka wymieszanego pół na pot z wodą
• 2 jaja
• 3 łyżki oleju
• szczypta soli.
Nadzienie: szklanka kremówki
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru
• cytryna
• łyżka mąki
• łyżka cukru waniliowego.
Sos: 30 dag truskawek
• 2 łyżki serka homogenizowanego
• 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Składniki ciasta zmiksować. Usmażyć naleśniki. Z wyszorowanej i sparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Na garnku z wrzącą wodą ustawić miseczkę z mąką wymieszaną ze śmietanką i, mieszając, mocno podgrzać. Wlewać żółtka i ubijać rózgą na gęsty krem. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać krem ze skórką i posmarować naleśniki. Złożyć je w trójkąty i polać zmiksowanym sosem.
 Ja do podanego wyżej nadzienia dodałem jeszcze ubite z cukrem białka. Po co miały sie zmarnować.
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3035-moje-gotowanie-udka-z-modymi-ziemniakami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2999-pure-marchewkowe-z-jajkiem-sadzonym-i-malank