Racuszki ryżowe z rabarbarem

 

SKŁADNIKI

- 40 dag rabarbaru
- szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania


WYKONANIE

- Rabarbar obrać, umyć i pokroić w plasterki
- Ryż wypłukać, zalać szklanką zimnej wody i zagotować, a gdy woda wsiąknie w ryż, dodać gorące mleko i ugotować do miękkosci, ostudzić.
- Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, połączyć z ryżem, proszkiem do pieczenia i mąką.
- Dodać rabarbar i wymieszać.
- Z białek ubić pianę, połaczyć z masą.
- Na gorącym oleju smazyć małe racuszki.
- Posypać cukrem pudrem, podawać ciepłe.

PYCHA!

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2999-pure-marchewkowe-z-jajkiem-sadzonym-i-malank
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2759-moje-gotowanie-kotlety-mielone-z-wtrobki