Wieprzowina (karkówka) duszona z pieczarkami

SKŁADNIKI


• karkówka 1,20 kg
• pieczarki 25 dag
• cebula 2 szt
• czosnek 2 ząbki
• delikat czerwony 1 szt
• mąka 3/4 szkl
• przyprawa do zup i sosów (maga) 2,5 łyżki
• cukier 5 łyżek
• ocet 5 łyżek
• koncentrat pomidorowy 4 łyżki
• woda 7-8 łyżek


PRZYGOTOWANIE


• Karkówkę pokroić na plastry grubości ok.1 cm. Posypać Delikatem i odstawić na 3-4 godziny. Następnie plastry obtoczyć w mące i smażyć z obu stron.
• Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w grubszą kostkę lub w półkrążki, czosnek drobno posiekać.
• Usmażoną karkówkę układać w naczyniu żaroodpornym, na nią wyłożyć pieczarki, czosnek i cebulę, polać zalewą. Piec 1 godz. i 15min.

ZALEWA: przyprawę do zup i sosów (w płynie), cukier (można dać go mniej, wg uznania), ocet (może być winny lub jabłkowy, albo zwykły), koncentrat pomidorowy i wodę wymieszać.

Pyszne danie obiadowe. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami jak i z ryżem.

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2759-moje-gotowanie-kotlety-mielone-z-wtrobki
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2419-moje-gotowanie-zapiekany-kalafior-z-brokuami