Zapiekany kalafior z brokułami

SKŁADNIKI:

• 50 dag brokuła
• 50 dag kalafiora
• 1,5 łyżki mąki
• 1,5 szklanki mleka
• 2 łyżki masła
• 1-2 żółtka
• łyżek startego żółtego sera
• cukier
• sól, pieprz


PRzYGOTOWANIE:

1. Gotujemy kalafior i brokuły al dente  w lekko  osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy i dzielimy na różyczki. Układamy w żaroodpornym płytkim naczyniu.
2. Na patelni na niedużym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy mąkę. Mieszając, cienką strużką wlewamy mleko i zagotowujemy, nie przerywając mieszania.
3. Patelnię odstawiamy. Sos zaciągamy żółtkami, mieszamy z połową sera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w temp. 150 stopni C. Podajemy z grzankami, kotletem mielonym lub pieczonym mięsem.

PYCHA!!!!!!

Wg przepisu pani Wiesławy Dobrychłop z Goliny

PRZYŚLIJ PRZEPIS, wrzesień 2009 (nr 23)

 

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2486-wieprzowina-karkowka-duszona-z-pieczarkami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2232-moje-gotowanie-wieprzowina-po-czesku-z-pieczonymi-ziemniakami