Szparagi w sosie beszamelowym

SKŁADNIKI:
• 2 pęczki szparagów
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki maki
• 2 szklanki mleka
• sól
• cukier
• szczypta gałki muszkatołowej
• koperek

PRZYGOTOWANIE:
• Szparagi umyłem, obrałem i wrzuciłem na gotującą się, lekko osoloną i osłodzoną wodę
•  w tym czasie w rondelku rozpuściłem masło i dodałem mleko
• kiedy mleko z masłem się zagotowało, dodałem mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki
• gotowałem, az sos beszamelowy zgęstniał (ok. 20 minut)
• pod koniec dodałem sól i gałkę
• gotowym sosem polałem ugotowane w miedzyczasie ziemniaki (2 średnie) i szparagi, całość posypałem posiekanym koperkiem
• wspaniale wszystko smakowało z zimną maślanką.
POLECAM GORĄCO, SMACZNEGO!

 

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/2232-moje-gotowanie-wieprzowina-po-czesku-z-pieczonymi-ziemniakami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1906-wielkopolskie-smaki-lepe-ryby