Golonki/żeberka w kapuście

SKŁADNIKI

• 2 szt. surowej golonki/3/4 kg żeberek
• 1/2 kg kiszonej kapusty
• 1/2 cebuli
• ząbek czosnku
• 3 łyżki smalcu
• sól, pieprz
• liść laurowy
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• 1/2 łyżki kminku
• przyprawa do bigosu

PRZYGOTOWANIE

1. Golonki/żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i obsmażamy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na rumiano.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Dodajemy do golonek/żeberek. Wrzucamy również pokrojony czosnek, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Golonki/żeberka dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia co jakiś czas podlewamy wodą, żeby mięso się nie przypaliło, i od czasu do czasu mieszamy.
4. Golonki/żeberka podajemy z chlebem lub ziemniakami.

 

Przygotowałem na wg przepisu Katarzyny Wandzel-Wisła z Lipowej

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 4, luty 2008

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1856-pieczarki-z-kapust
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1682-wieprzowina-z-cebulkami