Wieprzowina z cebulkami

SKŁADNIKI

• 70 dag mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki) [ja kupiłem 60 dag karkówki i 20 dag łopatki]
• 15 małych cebulek
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 4 listki laurowe
• pieprz
• sól
• oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Wieprzowinę starannie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niezbyt duże kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy stopniowo kawałki mięsa i podsmażamy,
a następnie wlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie na wpół miękkie.
3. Do mięsa dodajemy obrane cebulki (w całości) oraz listki laurowe. Dusimy kilka minut i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos wydaje się za rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki.
4. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Gotowe danie podajemy na gorąco. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub ziemniakami, posypane zieleniną.
5. Kto chce na ostro, niech doda pół drobniutko pokrojonej papryczki chili lub pół łyżeczki papryki w proszku (ja skorzystałem z tej drugiej opcji).
6. Można tez "złamać" smak sosu niewielką ilością cukru.

UWAGA: Ponieważ o tej porze trudno o małe cebulki, musiałem się zadowolić normalnymi, pokrojonymi w większe piórka.  Myślę, że nie wpłynęło to negatywnie na iwspaniały smak tej potrawy

Wypróbowałem wg przepisu Piotra Kubisia z Bogatynii

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 13 (listopad 2008)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1783-golonkieberka-w-kapucie
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1681-karkowka-na-sodko