Ruchanki na młodziach, czyli... Racuchy po kociewsku

SKŁADNIKI

• 1,5 szklanki mleka
• 3 dag drożdży
• 2 łyżki cukru
• 2,5 szklanki mąki
• 2 jajka
• łyżka roztopionego masła
• olej do smażenia
• cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE

1. Mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzewamy, aż będą letnie, dodajemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy.
2. W większym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy resztę cukru i wlewamy zarobiony roz-czyn. Dodajemy resztę mąki i czekamy, aż ciasto wyrośnie.
3. Dodajemy cukier waniliowy i roztopione masło, mieszamy i smażymy na gorącym oleju. Posypujemy cukrem.

UWAGA:

Racuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, dopóki są gorące. Odgrzewane na kolację lub na drugi dzień tracą wiele ze swojej pyszności.

PYSZNE! GORĄCO POLECAM!

Wypróbowałem na podstawie przepisu Barbary Lewandowskiej z Oscypla

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 3 (styczeń 2008)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1681-karkowka-na-sodko
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1678-mintaj-pod-koderk