Mintaj pod kołderką

SKŁADNIKI

• 1/2 kg filetów z mintaja (lub pangi czy dorsza) [ja wypróbowałem mintaja i dorsza]
• 1 cebula
• sok z 1/2 cytryny
• szklanka gęstej śmietany 
• łyżka startego żółtego sera
• zioła prowansalskie
• garść posiekanej zieleniny
• mielona papryka
• sól
• pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, solą i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na pół godziny. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 15 minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżce tłuszczu.

2. Śmietanę ubijamy z mieloną papryką, mieszamy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Rybę zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zapiekamy tak długo, aż „kołderka" lekko się zrumieni, a ser stopi.

4. Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.

PYSZNE! POLECAM!

Wypróbowałem na podstawie przepisu Katarzyny Kubali z Rzeszowa

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 10 (sierpień 2008)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/1680-ruchanki-na-modziach-czyli-racuchy-po-kociewsku