Wątróbka duszona w sosie musztardowo-ziołowym

SKŁADNIKI:

• 500 g wątróbek drobiowych
• 3-4 młode cebulki
• 1/2 szklanki bulionu z kostki
• 1/3 szklanki śmietany 18-proc.
• łyżeczka mąki
• łyżka musztardy
• po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru
• 2 łyżki oleju
• 50 g masła
• pieprz
• sól

 

PRZYGOTOWANIE:


• Na teflonowej patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim wątróbki na złoto, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
• Przełożyć do rondla, a na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim drobno pokrojone cebulki, następnie wsypać mąkę, chwilę smażyć i wciąż mieszając, wlać zimny bulion.
• Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotować, dodać zioła i musztardę, wymieszać ze śmietaną i przelać do wątróbki. Dusić na małym ogniu na ptytce ochronnej 10 min.

• Podałem z ugotowanym na sypko ryżem.

Przygotowałem na podstawie "Obiady z pomysłem" (Biblioteczka Poradnika Domowego 2012)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/4064-danie-gowne-boczniakowe-flaczki
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3893-moje-gotowanie-kartoflanka-wyborowa-z-kiebas