Kartoflanka wyborowa z kiełbasą

 

SKŁADNIKI:


- 1 kg ziemniaków
- 40 dag cienkiej kiełbasy lub parówek
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- 2 kostki bulionu wołowego
- 3 łyżki oleju i łyżka masła
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól
- biały mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:


- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W jasnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju z masłem, wrzucić cebulę, a po minucie mieloną paprykę. Smażyć, często mieszając, aż papryka się rozpuści, uważając, by jej nie przypalić (dlatego garnek musi być jasny).
- Wlać ok. 1,5 litra wrzątku, zagotować.
- W tym czasie umyć i obrać wlszczynę i ziemniaki. Pokroić i dodać do zupy.
- Na patelni rozgrzać resztę oleju, podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbasę i dodać do zupy.
- Wrzucić kostki bulionowe.
- Gotować 10 minut, aż marchewka zmięknie.
- Doprawić do smaku solą i biatym pieprzem.

 

Przygotowalem na podstawie "Obiad w pół godziny" (Poradnik Domowy 2012)

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3896-dania-gowne-wtrobka-duszona-w-sosie-musztardowo-zioowym
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3889-moje-gotowanie-garnek-prowansalski-szybkie-danie-jednogarnkowe