Luksusowe racuszki drożdżowe
SKŁADNIKI:
• 25 dag mąki pszennej
• 4 żółtka
• 2 dag drożdży
• 2 dag masła
• 200 ml mleka
• łyżka cukru
• szczypta soli
• olej lub smalec do głębokiego smażenia
Do posypania: cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
• Z mąki, letniego mleka i drożdży przyrządzić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce.
• Gdy drożdże ruszą, dodać żółtka, stopione masło, cukier, szczyptę soli, wyrobić ciasto.
• Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką racuchy, smażyć na rumiano z obu stron.
• Osączać, posypywać cukrem pudrem lub smarować ulubioną konfiturą.Źródło: Onet.pl Kobieta
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3347-ziemniaki-zapiekane-z-jabkami
- /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3165-moje-gotowanie-ziemniaki-smaone-z-kurkami