Luksusowe racuszki drożdżowe

SKŁADNIKI:

•  25 dag mąki pszennej
•  4 żółtka
•  2 dag drożdży
•  2 dag masła
•  200 ml mleka
•  łyżka cukru
•  szczypta soli
•  olej lub smalec do głębokiego smażenia
  

Do posypania: cukier puder
  

PRZYGOTOWANIE:

•  Z mąki, letniego mleka i drożdży przyrządzić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce.
•  Gdy drożdże ruszą, dodać żółtka, stopione masło, cukier, szczyptę soli, wyrobić ciasto.
•  Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką racuchy, smażyć na rumiano z obu stron.
•  Osączać, posypywać cukrem pudrem lub smarować ulubioną konfiturą.

Źródło: Onet.pl Kobieta

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3347-ziemniaki-zapiekane-z-jabkami
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3165-moje-gotowanie-ziemniaki-smaone-z-kurkami