Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostka margaryny w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 1/2 cukiru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

- 2 białka
- szczypta soli
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

- ok. 500-700 g śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i przedzielonych na pół
cukier (puder) do posypania ciasta


PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieścić w dużej misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto może być sypkie przypominające okruchy.
- Odłożyć garść ciasta na późnej, resztą wylepić wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
- Umyte, osuszone, wypestkowane i podzielone na pół śliwki ułożyć na całej powierzchni ciasta nacięciem do góry.
- Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz całość dobrze zmiksować.
- Ubite białka z cukrem rozłożyć na śliwkach.
- Na koniec posypać/opruszyć ciasto po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
- Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 30-40 min. (do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru :)
- Przed podaniem posypać cukrem (pudrem).


ŹRÓDŁO: ZNAJDŹ PRZEPIS - Kliknij TUTAJ

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4327-moje-gotowanie-ciasteczka-malane
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4215-moje-gotowanie-czekoladowe-ciasto-ze-liwkami