Czekoladowe ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:

• 1 kg śliwek węgierek
• 25 dag gorzkiej czekolady (minimum 60%)
• 15 dag masła
• 15 dag cukru pudru
• 4 jajka

PRZYGOTOWANIE:

• Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150-16CTC. Dno i boki tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.
• Śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy, usuwamy pestki. Układamy je rozcięciem do dołu w tortownicy.
•Połamaną czekoladę i masło roztapiamy w rondelku umieszczonym nad gotującą się wodą. • W drugim rondelku podgrzewamy 10 dag cukru z 75 ml wody, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia i schładzamy kilka minut przed wymieszaniem z czekoladą.
• Jajka ubijamy z resztą cukru na bardzo lekką i puszystą masę. Wlewamy powoli czekoladę z syropem i mieszamy, aż się połączą.
• Mieszaninę ostrożnie wylewamy na śliwki.
• Tortownicę ustawiamy na ściereczce na głębokiej blasze, do której wlewamy tyle cieplej wody, aby sięgała do połowy boków tortownicy. Pieczemy 50 min lub do czasu, aż ciasto dotknięte dłonią będzie się lekko chwiać (jak stężała galareta).
• Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy w kąpieli wodnej do całkowitego wystudzenia.
• Ostrożnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia.

Jeśli mamy problem z wyjęciem ciasta, dno tortownicy ogrzewamy lekko nad małym  płomieniem gazu, powinno sie poluzować.

UWAGA moja: Ciasto jest pyszne! Jednak zdecydowanie polecam włozyć je na kilka godzin do lodówki. Konsystencja ciasta jest wtedy zdecydowanie lepsza!

ŹRÓDŁO: MOJE GOTOWANIE, wrzesień 2013

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4237-moje-gotowanie-kruche-ciasto-ze-sliwkami-bez-i-kruszonk
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4113-moje-gotowanie-biszkoptowy-jabecznik