Biszkoptowy jabłecznik

SKŁADNIKI:

- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny - masło i margaryna razem 250 g
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

- żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem
- białaka ubić na sztywna pianę
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do zóltek
- białka delikatnie wymieszać z ciastem
- na blachę wyłożyć połowe ciasta, posypać bułką tartą, położyć na niej usmażone jabłka
- na jabłka wyłożyć resztę ciasta
- piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut
- po ostudzeniu posypac cukrem pudrem

Moja modyfikacja przepisu podstawowego:

- Bułkę tartą przed wyłozeniem jabłek posypałem posiekanymi orzechami włoskimi. Orzechów dodałem całą 100 g torebkę).
- Po wystudzeniu ciasto pokryłem lukrem.
- Zamiast blaszki uzyłem kwadratowej tortownicy.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4215-moje-gotowanie-czekoladowe-ciasto-ze-liwkami
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4028-moje-gotowanie-ciasto-z-earl-greya