Ciasto bananowe z masą karmelową

 

SKŁADNIKI:

Ciasto

- 3-4 średniej wielkości, dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki


Polewa karmelowa

- 3/4 szklanki cukru
- 70 g smietanki 30 %

WYKONANIE:

Ciasto

- W garnku rozpuścić masło, zdjąć z kuchenki, poczekać aż ostygnie.
- Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, banany, śmietanę i jajka, dokładnie wmieszać.
- Mąkę wymieszacz sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-bananowej, mieszać do czasu połączenia się składników.
- Gotową masę wlać do prostokątnej formy lub tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 st ok 50-60 min do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostudzić na kratce kuchennej (przez ok 20-30 min w formie), następnie wyjąć z formy i polać masą karmelową.
 

Polewa karmelowa

- Cukier wsypać na suchą patelnię i podgrzewać aż sie rozpuści
- Kiedy stanie się płynny i nabierze brazowej barwy dolewać śmietankę i szybko mieszać aż sie zagotuje.
- Karmelową polewą polać ostudzone ciasto, poczekać aż zgęstnieje.

Przepis na to pyszne ciasto znalazłem TUTAJ

 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4028-moje-gotowanie-ciasto-z-earl-greya
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4003-moje-wypieki-torcik-makowy