Czekoladowe nerwuski

SKŁADNIKI:

Składniki ciasta:

1 szklankal mąki pszennej
1/3 szklankikakao
100 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie:

białko z jajka
3/4 szklanki cukru pudru
uzupełniłem garścią wiórków kokosowych

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesiewamy mąkę razem z kakao i cukrem. Dodajemy masło, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniata się łatwo i szybko. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na równy prostokąt. Powinno mieć grubość około 1 mm.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na bardzo sztywno.
4. Masą bezową smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy wiórkami, a następnie zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto delikatnie w luźną roladę.
5. Ciasto schładzać przez 15 minut i kroimy je w plastry o szerokości 1 cm.
6. Plasterki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 15 minut.
8. Zdejmujemy z formy dopiero jak są wystudzone.

 

Przygotowalem na podstawie przepisu p. Dagmary Kuleszy - Z PIEKARNIKA.PL

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4003-moje-wypieki-torcik-makowy
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3963-moje-wypieki-ciasto-jabkowo-gruszkowe-salcesonik