Ciasto jabłkowo-gruszkowe (salcesonik)

 

 SKŁADNIKI:

- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 jabłka
- 3 gruszki
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu

SPOSÓB WYKONANIA:


- Jajka ucieramy z cukrem, mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
- Do jajek dodajemy olej oraz mąkę z dodatkami, mieszamy dokładnie.
- Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Ciasto pieczemy w 2 keksówkach w 180 st C przez 50 minut.

^^^^^^^^^^^^^^^

Wykorzystałem przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" (17.11.2012)

 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3988-moje-wypieki-czekoladowe-nerwuski
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3958-moje-wypieki-ciasteczka-z-nutell-nutelki