Placek biszkoptowy z kisielem brzoskwiniowym

 

SKŁADNIKI:


ciasto:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

wierzch:

- 3-4 kisiele
- 4 duże brzoskwwinie
- 1 szklanka wiórków i płatków kokosowych

poncz:

- mocna herbata z cukrem
- kieliszek spirytusu lub likieru
- sok z 1/2 cytryny


PRZYGOTOWANIE:


• Białka oddzielić od zółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
• Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do utartych zółtek
• Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać wszystko szpatułką
• Przełozyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wylożonej papierem do pieczenia
• Piec w temperaturze 180 stopni przez 3--35 minut, zostawić do wystygnięcia.
• Naponczować
• Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę
• Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody
• Do gorącego kisielu dodać pokrojone owoce i dokladnie wymieszać
• Ciepłą masę wylać na biszkopt
• Wiórki i płatki uprażyć na suchej patelini. Rozsypać na masie kisielowej.
• Wstawić do piekarnika na 15 minut (180 stopni)
• Wystudzić
Rozkoszować się smakiem!!

 

Przygotowałem na podstawie przepisu Ewy Wachowicz (EWA GOTUJE - kliknij!)

 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3912-ciasta-i-desery-biszkopt-krolowej-wiktorii
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3898-ciasta-i-desery-szarlotka-na-kruchym-ciecie