Szarlotka na kruchym cieście
SKŁADNIKI na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
1 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI na masę jabłkową:
1 do 1,5 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
1 szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonuPRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok.
- Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać.
- Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodać cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.WYKONANIE całości:
- Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
- Piec na złoty kolor w piekarniku nastawionym na 180 st. C przez ok. 1 godzinę.
***
Przygotowałem na podstawie przepisu Justyny (blog kulinarny MOJE CIACHO - kliknij!)
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3902-ciasta-i-desery-placek-biszkoptowy-z-kisielem-brzoskwiniowym
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3895-ciasta-i-desery-mietankowe-pychotki