Śmietankowe pychotki

SKŁADNIKI:

• 250g mąki
• 250g masła
• 4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
• 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych

 

PRZYGOTOWANIE:

• Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
• Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
• Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka (serduszka) o średnicy ok 3-4cm.
• Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
• Podawać świeże. 

Źródło: ÓSMY KOLOR TĘCZY (blog kulinarny) kliknij TUTAJ


 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3898-ciasta-i-desery-szarlotka-na-kruchym-ciecie
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3887-ciasta-i-desry-malinowe-babeczki