Ciasteczka milionera (zmodyfikowany przepis Claire Robinson ("Wystarczy 5 skladnikow")
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej;
- 125 g pokrojonego masla;
- 50 g brązowego cukru;masa toffi:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru bialego;
- 1 szklanka cukru brązowego;
- 125 g masla lub margaryny (kasia);polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej;
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (ja uzyłem z orzechami);
- 3-4 łyżki masła;
WYKONANIE:
ciasto:
- do dużej miski wsypałem przesianą mąkę, wrzuciłem masło i roztarłem palcami skladniki ż otrzymałem coś w rodzaju zacierki;
- dodałem cukier, zagniotłem i wyłozyłem do nasmarowanej tluszczem blaszki (użyłem tortownicy o zaokrąglonych kątach) o wymiarach 23 x 23 cm
- ciasto nakłułem widelcem;masa toffi:
- w dużym garnku zagotowałem mleko z cukrem. Po godzinie gotowania dodałem maslo ( lub margarynę) i ciągle mieszając gotowałem jeszcze około 30-40 minut;
- gęstą masę wylałem na wystudzone ciasto i pozostawiłem do ostygniecia.polewa czekoladowa:
- czekoladę rozpuściłemw kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę toffi. Jeśli jest zbyt gesta, dodaję masło, jednak ostrożnie, by nie przesadzić.
- po wylaniu masy czekoladowej, ciasto wtstawiłem na kilka godzin do lodówówki.ZAPEWNIAM: SMAK CIASTECZEK JEST OBŁĘDNY!!!
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3887-ciasta-i-desry-malinowe-babeczki
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3861-ciasteczka-owsiane-z-urawin