Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami

***

SKŁADNIKI:

- 15 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki żurawiny (suszona)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

PRZYGOTOWANIE:

- Masło miksujemy z cukrem, cukrem pudrem oraz waniliowym,
- Dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi;
- Dodajemy żurawinę, orzechy oraz skórkę pomarańczową i wszystko mieszamy;
- Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy dłonią formując ciastka.
- Pieczemy 20 minut w 150 stopniach C.

***

CIASTECZKA PRZYGOTWOWAŁEM WG PRZEPISU EWY WACHOWICZ Z MAJOWEGO PROGRAMU "EWA GOTUJE"


  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3881-ciasta-i-desery-cisteczka-milionera-zmodyfikowany-przepis-claire-robinson-qwystarczy-5-skladnikowq
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3754-moja-kuchnia-biszkopt-makowy