Biszkopt makowy

SKŁADNIKI:


- 6 jajek;
- 1/3 mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej;
- 1 szklanka maki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 łyzeczka cukru waniliowego;
- 1 szklanka maku suchego;


WYKONANIE:


- Białka oddzielić od żółtek;
- Do bialek dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier zwykly;
- Ubic wszystko na sztywną pianę;
- Do białek dodać żółtka, mąkę (obydwa rodzaje), suchy mak oraz olej i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Przełóżyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
- Piec około 30-35 minut (najlepiej wbić patyczek do środka). Po przestudzeniu wyjąć z formy.
- Przed podaniem polać lukrem.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3861-ciasteczka-owsiane-z-urawin
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3722-moja-kuchnia-ciasto-malankowe