Wyborny placek ze śliwkami

 

SKŁADNIKI:


• 1 kg twardych śliwek/
• 4 jajka '
• 1,5 szklanki mąki
• szklanka cukru/
• pół szklanki oleju
• łyżka wody/
• łyżeczka proszku do pieczenia /'
• szczypta soli/
• cukier puder tłuszcz
•  bułka tarta do formy


PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ubić mikserem z solą i łyżką wody, wsypać cukier i ubijać do białości.
2. Wlać olej i cały czas ubijając, wsypywać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Prostokątną formę (25 x 35 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką, wlać ciasto.
4. Śliwki przekrajać na połówki, usuwając pestki. Układać na cieście jedna przy dru-
giej skórką do dołu.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 180°C i piec ok. 40 min.
6. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, posypać cukrem pudrem.


Przygotowałem wg przepisu zamieszczonego w Biblioteczce Poradnika Domowego z sierpnia 2011.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3651-moja-kuchnia-babka-drodowa-z-delecty
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3549-moje-gotowanie-ciasteczka-francuskie-ze-liwkami