Placek ze śliwkami i masą jabłkową z kruszonką

SKŁADNIKI:

• 3/4 kostki margaryny
• 4 duże jaja
• szklanka cukru
• 2 czubate szklanki mąki
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki mleka
• zapach rumowy
• 50-60 dkg śliwek
• dwa jabłka
• dwie czubate łyżki wiórków kokosowych
• szczypta cynamonu
• cukier waniliowy
  
 
  
Kruszonka:
  
• 3/4 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1/3 kostki margaryny
  


PRZYGOTOWANIE:


1.  Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i wyrabiać mikserem tak długo, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypać mąkę wymieszną z proszkiem, wlać mleko i zapach rumowy i wymieszać na jednolite gładkie ciasto.
    
2.  Wyłożyć ciasto na prostokątną formę, wydrylować śliwki i podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto, jedna obok drugiej brzuszkami do dołu.
    
3.  Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać dwie czubate łyżki cukru, cukier waniliowy oraz wiórki. Wymieszać. Wyłożyć masę jabłkową na każdą śliwkę, w dołek po pestce.
    
4.  Zrobić kruszonkę: margarynę, mąkę cukier razem zagnieść, wyrabiać, aż utworzą się grudki. Posypać kruszonką ciasto.
    
5.  Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 185 stopni przez 55 minut.

PRZYGOTOWAŁEM NA PODSTAWIE PRZEPISU ZAMIESZCZONEGO NA STRONIE ONET.PL KOBIETA

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3549-moje-gotowanie-ciasteczka-francuskie-ze-liwkami
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3369-choco-chanel-czyli-pyszne-ciasto-czekoladowe