Choco-Chanel, czyli pyszne ciasto czekoladowe
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
• kostka masła
• 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej w niej kakao, tym lepiej)
• 5 jajek
• szklanka cukru (najlepiej pudru), ewentualnie cukru trzcinowego
• 3-4 łyżki rumu, cointreau, malibu lub orzechówki (można również pominąć ten składnik)
• pół filiżanki blanszowanych, całych migdałów
• cukier puder i kakao do posypania
• Rozgrzać piekarnik do 180°C.
• Masło roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej.
• Ubić jajka z cukrem, a gdy są już puszyste, (można dodać do nich alkohol).
• Następnie do jajek wlać masę czekoladowo-maślaną, wsypać migdały i delikatnie wymieszać, aż całość będzie jednolita.
• Wlać masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
• Ciasto po upieczeniu powinno mieć chrupką skórkę, zaś w środku być miękkie.
• Trzeba pozwolić mu ostygnąć i nieco opaść.
• Posypać ciasto cukrem pudrem
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3544-placek-ze-liwkami-i-mas-jabkow
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3363-ciasto-marchewkowe