Pyszne ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe

 

SKŁADNIKI:

ciasto:

- 2 szklanki mąki, w tym 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 margaryny "kasia"
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 całe jajka plus 1 zółtko;
- kubeczek kwaśnej śmietany 18%;
- 1 łyżeczka smalcu;
- mus jabłokowy;
- puszka brzoskwiń;


kruszonka:

- 1/4 kostki masła;
- 1 szklanka mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- wiórki kokosowe (opcjonalnie);
- cukier waniliowy (paczuszka);


polewa:

- 1/2 kostki margaryny;
- 5-6 łyzek cukru pudru;
- 5 łyzek kwaśniej śmietany;
- 1 łyżka żelatyny.

 

PRZYGOTOWANIE:


- składniki na ciasto dokładnie wymieszać;
- wyłożyc ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- ciasto posmarować musem jabłkowym;
- ułożyć plasterki brzoskwiń;

- przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać palcami;
- rozsypać na ułożonych na cieście owocach;

- wstawić na 50 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika;

- po wystygnięciu polać polewą, wykonaną w nastepujacy sposób: margarynę, cukier i smietanę zagotować, Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wlać do garnuszka z roztopioną margaryną, wymieszać i przestygnietą polać placek. Jest mięciutka i ładnie się kroi.

CIASTO BARDZO SMACZNE! GORACO POLECAM!

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3201-moje-gotowanie-karpatka
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3166-moje-gotowanie-wafelki-qzielone-oczkaq