Ciastka miodowe

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 4 roztrzepane jajka
• szklanka miodu.

Nadzienie:
• 2 szklanki powideł śliwkowych
• 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
• łyżka skórki otartej z pomarańczy
• masło do posmarowania blachy


PRZYGOTOWANIE:

• Wymieszać składniki śliwkowego nadzienia.
• Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i solą, pośrodku zrobić dołek, włożyć do niego pokrojone na kawałki miękkie masło.
• Wlać jajka i miód, wymieszać widelcem, a następnie zagnieść i wyrobić, aby powstało jednolite ciasto.
• Rozwałkować je do grubości 5 mm, pokroić na kwadraty o boku 10 cm.
• Na każdy kwadrat nakłdać porcję nadzienia i sklejać w trójkąty.
• Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem, piec 20 min w temperaturze 180°C.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3166-moje-gotowanie-wafelki-qzielone-oczkaq
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3138-moje-gotowanie-babka-makowa