Torcik Pawłowa (z truskawkami)
SKŁADNIKI:
• 4 białka
• szklanka cukru pudru
• łyżka mąki ziemniaczanej
• szczypta proszku do pieczenia
• łyżeczka octu winnego
• łyżka bardzo zimnej wody
• 2 szklanki bitej śmietany
• kieliszek likieru Cointreau
• łyżeczka soku z cytryny
• 40 dag truskawek
• ewentualnie listki melisy lub mięty
PRZYGOTOWANIE:
• Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec masę wymieszać z łyżką lodawatej wody i octem.
• Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć w lodowatej kąpieli. Do tortownicy przełożyć masę z białek (można za pomocą szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130° C. Po upływie 20-30 minut zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę 3-4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje.
• Bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę ułożyć na paterze, wypełnić bitą śmietaną, truskawkami. Można udekorować miętą lub melisą.ŹRÓDŁO: Torcik Pawłowa przygotowałem na podstawie przepisu zamieszczonego w czerwcowym (2009) wydaniu miesięcznika MOJE GOTOWANIE
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3076-moje-gotowanie-placek-z-ananasem
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3052-moje-gotowanie-placek-z-truskawkami