Truskawkowa pianka

 

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
• 15 dag mąki tortowej
• 5 dag mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 dag cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• szczypta soli
• 4 jajka
• 20 dag miękkiego masła
• tłuszcz do formy

NA MASĘ:
• 30dag truskawek
• 3 łyżki cukru
• 2 galaretki o smaku truskawkowym
• 500 ml śmietany 30%
• truskawki do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

• Wszystkie składniki ciasta wymieszać, miksować 5 min na gładką masę.
• Średnią tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Piec w 180°C ok. 25 min.
• Truskawki wstawić na sitku do miseczki, posypać cukrem. Zebrany sok dopełnić wodą do 400 ml, zagotować, odstawić, wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby galaretka lekko stężała.
• Na cieście rozłożyć osączone truskawki.
• Schłodzoną śmietanę ubić (część zostawić do dekoracji), powolidodawać tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Masę śmietanową przełożyć do formy z ciastem, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami.

 

PYCHA!!!!!!!!!!!

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3046-moje-gotowanie-
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3030-moje-gotowanie-koktajl-z-truskawek