Dżem rabarbarowo-morelowy

 

   Zrobiłem swój pierwszy dżem!!! Udał się wspaniale! Pachnie pięknie i smakuje wybornie. Wyszło tego kilka słoiczków, które czekać będą na okazję. Ale pierwszą porcję już wypróbowałem. Ze świeżutkimi, ciepłymi bułeczkami, które popijałem gorącym mlekiem. Przepis na ten pachnący dżem rabarbarowo-morelowy dostałem od pani Ewy. Teraz przede mną następne próby. Może z truskawek? Może z dyni, kiedy się pojawi? Ale ten, który zrobiłem wczoraj polecam szczególnie. Tym bardziej, że rabarbaru teraz bez liku!

 

SKŁADNIKI:


- 0,75 kg obranego rabarbaru;
- 125 g suszonych moreli;
- ok.1/4 l. wody;
- 1 kg cukru żelującego (2:1) lub 500 g cukru Dr.Oetkera (także 2:1) z torebką żelatyny do galaretek.

 

PRZYGOTOWANIE:

- Morele umyć, pokroić na 4-8 części i namoczyć przez kilka godzin.
- Rabarbar pokroić w małe kawałkii razem z morelami i wodą oraz cukrem żelującym zagotować.
- Gotować ok 5 min.
- Słoiki umyć i wyparzyć, napełnić gorącą konfiturą i odrócone dnem do góry zostawic do ostygnięcia.

 

Zdjecie: moje

  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3053-moje-gotowanie-polewa-truskawkowa
  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/1683-marchewka-z-chrzanem